Pavlína Chaloupková

V pondělí 30.9. 2019 studenti kvinty nezůstali jako obvykle ve školních lavicích, ale vydali se pod vedením profesorky Dagmar Dvořákové a své třídní Heleny Švajdové do Národního muzea, kde se zúčastnili dvou výstav.

První výstava, jež se konala v Nové budově Národního muzea, se týkala Keltů. Nejenže jsme viděli spoustu zajímavých předmětů, například kamennou sochu keltského druida nebo statéry, což byly mince, s nimiž se tenkrát platilo, ale také jsme se dozvěděli hromadu nových informací. Uznejte sami, věděli jste snad, že Keltové se rádi oblékali do oblečení s proužky, nosili nánožníky, které mohly vážit až půl kila, a kvůli touze po světlých vlasech si na hlavu nanášeli vápno? Navíc byli prvními, kteří u nás začali používat hrnčířský kruh, tkalcovský stav, mlýnek a dokonce i kalhoty.

Druhá výstava se konala v Historické budově Národního muzea a týkala se především představy Egypťanů o posmrtném životě. Tato výstava byla o poznání lepší, co se technologie týče, poněvadž nám místo průvodce posloužila chytrá zařízení se sluchátky. Nejenže jsme si prohlíželi vystavené předměty, ale také jsme zhlédli videa, která nám přiblížila objevení Tutanchamonovy hrobky a také to, co se podle Egypťanů s Tutanchamonem po jeho smrti stalo.

Pak už nás čekala samostatná prohlídka opravené Historické budovy NM. Za zády hlídkujících pracovníků muzea jsme se vydali do zpřístupněných sálů. Někdo za letci, někdo za kostrou plejtváka myšoka, Honza objevil v jedné expozici první počítač a jiní kavárničku. Jen si ještě vybrat, abychom měli o čem psát do hodiny češtiny.

Výlet celou naši třídu obohatil o mnoho zajímavých informací, které se nám budou hodit během hodin dějepisu a doufáme, že se brzy zúčastníme nějakého podobně zábavného a zajímavého výletu.