Adéla Ženatá a Adéla Štefanisková, 2. B

Ve čtvrtek 17. října jsme se vydali společně s paní prof. Davídkovou do Litoměřic po stopách Karla Hynka Máchy.

Sraz jsme měli na vlakovém nádraží Mělník a po menším zpoždění vlaku jsme vyjeli do Litoměřic. Následně jsme se přesunuli k domu K. H. Máchy, který je na naše dnešní poměry malý. V tomto dvousvětničkovém domě i zemřel. Když  pomáhal hasit požár v Litoměřicích, nalokal se vody a ta byla zdrojem onemocnění, na které následně zemřel.

Poté naše kroky směřovaly k divadlu K. H. Máchy a jeho bronzové bustě, kde jsme si řekli něco o jeho životě. Také jsme dostali krátký rozchod, abychom se trochu posilnili před výstupem na Radobýl, který měl Mácha velmi rád.

Před samotným stoupáním jsme se ještě zašli podívat na hřbitov, konkrétně na Máchův původní hrob, ve kterém se ale již jeho ostatky nenachází. Zde jsme se také dozvěděli příčinu jeho brzké smrti a důvod přesunutí Máchových ostatků na Vyšehradský hřbitov.  Některé z nás však spíše zaujaly poničené hroby, pod kterými jsme zahlédli pozůstatky zesnulých.

Když jsme se dostali na vrchol Radobýlu, čekal nás pohled na krásnou krajinu Českého středohoří a výklad o Máchových dílech. Paní prof. Davídková nám poté i přednesla část Máje, který si měl každý přečíst.

V městě jsme pak dostali další rozchod, který většina z nás využila jako šanci na oběd.
A jelikož toto byl poslední bod našeho programu, vydali jsme se zpátky na vlakové nádraží.

Celou exkurzi hodnotíme jako velice naučnou, protože nám pomohla lépe pochopit Máchova díla, především Máj, který jsme následující den rozebírali. Zároveň jsme si ale užili i čerstvý vzduch a výuku trochu jinak.