Renata Špačková

Výročí sametové revoluce bude připomínáno v naší zemi, městě řadou akcí. Na gymnáziu jsme  začali vlastně již v lednu tohoto roku. Vraceli jsme se nejen k výročí oběti Jana Palacha v roce 1969, ale také k Palachovu týdnu v roce 1989, od kterého vedla cesta k 17. listopadu 1989 a k událostem následným, jejichž hlavní osobností se stal Václav Havel.

Na gymnáziu ho však tentokrát nechceme představit jako politika, což by se asi očekávalo, ale chceme ho představit jako „výtvarníka“, obrazového básníka, i když se i ve svých typogramech představuje jako člověk společensky kritický, satirický (ale také hravý).

Na plakát k výstavě Antikódy Václava Havla jsme vybrali typogram, který nemá název. Můžeme jej vytvořit: Slova a slovo, téma důležité pro Václava Havla. Slovo se (nejen) dnes může ztrácet v záplavě slov, přichází o svůj význam, resp. může mít pro různé osoby odlišné významy, význam lze i překroutit. Za slovo může být někdo vězněn, někdo řadou slov nemusí říci vůbec nic (jeho slova jsou bez obsahu), někdo slovem ublíží, někdo pohladí. Slovo má moc. Slovy Václava Havla: „Na slovech záleží. Záleží na nich všude.“

Přijďte se na výstavu Antikódy Václava Havla, která si hraje se slovy, písmeny a obrazci, zamyslet, pobavit se a případně se jimi nechte inspirovat k vlastní tvorbě. Od 7. listopadu do 20. prosince 2019 je přístupná ve vstupní hale mělnického gymnázia od pondělí do čtvrtka v době od 8 do 16 hod. a v pátek do 14 hod. 

Výstava je pořádána ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla, která výstavu zapůjčila.