Eva Černá

PRAHA – 21.5.2024

Už jste slyšeli o Betlémské kapli? Určitě ano, alespoň v souvislosti s Janem Husem. Že je kaple v Praze, to snad ví každý. Ale jak se k ní dostanete z Hlaváku, to je pro Mělničáka docela oříšek. Ne však pro náš pedagogický dozor. Naprosto s přehledem jsme ke kapli došli, cestou si prohlédli synagogu, Národní banku, Václavák a na bývalém Máji i novou instalaci letadel od architekta Černého.

Komentovaná prohlídka kaple, nahlédnutí do komůrky Jana Husa, krásné varhany i letitá studna přímo v kapli, to vše bylo nad naše očekávání. A nezůstalo jen u toho. Z Betlémského náměstí jsme se vydali Husovou ulicí ke Karlovu mostu, místy, kudy kráčely dějiny, přes Kampu, Most Legií, kolem Národního divadla, přes Národní třídu až k hlavě F.Kafky.
Celkem jsme našlapali 8 km. Kapli i celou trasu doporučujeme, bylo to fajn! Vaše 1. A

VODA – 30. – 31.5. 2024

Naše třída, 1. A, měla tu možnost vyrazit na výlet do Českého ráje. Během dvou dní jsme stihli navštívit Malou Skálu, Turnov a dokonce i tamější zámek. 

První den jsme přijeli vlakem do Dolánek u Turnova, odkud jsme se po upravené cestě vydali s koloběžkami rovnou na Malou Skálu. Ve volné chvíli jsme se zabavili na volejbalovém hřišti a poté už na nás čekaly připravené kánoe. Ze začátku nám počasí příliš nepřálo, ale nakonec se vyjasnilo, a tak naše plavba po řece Jizeře probíhala o to klidněji. Někteří z nás dokonce vyzkoušeli i teplotu vody ať už chtěně či nechtěně 🙂 Po Jizeře jsme se dostali zpět do kempu, odkud začínala naše trasa s koloběžkami. Večer už jsme jen postavili své stany a nabírali síly na další den. 

Druhý den nás čekal výšlap na nedaleký novogotický zámek Hrubý Rohozec. Dozvěděli jsme se, že to byl původně hrad a na zámek ho nechala přestavit až Johanka z Krajku v roce 1506. Také jsme si prošli například kapli Nejsvětější Trojice, knihovnu a jídelnu. Za slunečného počasí jsme se vrátili zpět do Mělníka, kde výlet skončil. 

Naše třída si to moc užila, v rámci možností se nám vydařilo i počasí a určitě to byla jedna z akcí, kdy jsme se poznali a sblížili ještě více a to vše díky naší paní profesorce Černé a také panu profesorovi Šťastnému.