Eliška, Michal, Emilka a Maruška z primy a Jakub Skalák

‚‚První den jsme zažívali různé aktivity, které si pro nás připravila paní profesorka Marta Hradcová. Například jsme kreslili ve dvojicích jednou tužkou nebo jsme museli celá třída projít obručí. Bylo to fajn.”

‚‚Při odjezdu na adaptační kurz jsme se už těšili na to, co zažijeme. To jsme ale nevěděli, že už první den bude úžasný. Přijeli jsme na místo v cca 10 hodin. Do 12 hodin jsme se dohadovali, kdo bude s kým na pokoji, kdo bude vedoucí, kdo bude mít jaké číslo pokoje a kdo bude mít co za práci. V 12 hodin byl potom oběd a do 14 hodin byl odpolední klid, kdy jsme se mohli jít vykoupat v Máchově jezeře. Potom začal program, kdy jsme hráli hry, u kterých jsme se měli hlavně co nejvíc seznámit. A to se povedlo.) V 18 hodin večeře a potom další program.”
Emilka

“Hráli různé poznávací aktivity – např. byl vyzván, aby se zvedl ten, kdo vlastní psa nebo kdo má bratra – bylo to zaměřeno na bližší poznání rodinného zázemí spolužáků. Postupně se z nás stávali kamarádi, někteří hráli hru Bang, jiní míčové hry, nebo si jen tak povídali. Pak jsme seděli v kruhu a byly nám vysvětlovány další aktivity: rozvazování živých uzlů, rozřazování podle jména a věku bez použití slov a pak i bez použití napsaných znaků. Byl to moc zábavný den, nakonec si jej užil asi každý z nás.”
Michal

“Ráno jsme se vzbudili a šli jsme na rozcvičku Následovalo jen přebrodit divokou řeku ve spolupráci s kamarády. Pak hurá na výlet – neutopit se v bažině. Ve dvojicích vyfotit krásnou flóru (poslepu). Za odměnu jsme si dali nejlepší zmrzlinu v okolí 25 km. Důmyslnou hrou jsme týmově těžili stromy a dozvěděli se co, který potřebuje. Ještě, že máme naší paní profesorku Pořízkovou. Zbytky dřeva jsme odnesli na táborák, na kterém jsme si opekli buřty a spálili obavy ze školy (pálili jsme lístečky s obavami). Postavili jsme maják a jako úhlové kameny jsme použili pravidla třídy, které nám společně s fotografiemi zdobí třídu. Navíc jsme pravidla zažila i jinak. Koukněte se k nám do třídy. Voda jezera během koupání smyla pot, slzy a obavy.”
Eliška

“Adapťák se vskutku povedl. Všichni jsme z něj nadšení díky tomu, jak pan profesor Skalák společně s jeho kolegyňkou Pořízkovou připravili. Program si (jak říká Miki) zaslouží potlesk. Společně jsme si zahráli spoustu zábavných her, koupání a dokonce jsme si zašli na zmrzku. Takže abychom celý adaptační kurz shrnuli… Bylo to super a rádi bychom zajeli znovu.”
Maruška