Eliška Poláková, Daniela Tesařová

Je mrazivé dopoledne 21. prosince. Naše třída se postupně trousí z tramvají a čekáme u Justičního paláce, než se nám otevřou jeho dveře. Když se tak stane, procházíme kontrolou a jsme uvítáni naším průvodcem. Vydáváme se na prohlídku budovy, zároveň se zde ohříváme.

Odbíjí naše hodina a vstupujeme do soudní síně. Je o dost menší, než si mnozí z nás představovali. Odpovídá zhruba velikosti naší třídy. Napsaly bychom, že jsme se pohodlně usadili, ale není tomu tak. Lavice jsou tu dřevěné a tvrdé. Je nás tu hodně a je potřeba, abychom se vešli na místa přidělená veřejnosti. Druhá řada musí zůstat volná.

Do sálu přichází v doprovodu policistů obžalovaný devětatřicetiletý Leoš Kubát. Nastává ticho. Soudní líčení začíná. Dozvídáme se základní obvinění – obžalovaný měl podle kamerového záznamu z 11. 3. 2023 před sedmou hodinou večerní v Mladé Boleslavi napadnout nevidomého. Přibližně minutu spolu zápasili. Kubát ho poté převalil přes zábradlí. Napadený se pokusil zachytit na vnější konstrukci, ale po několika vteřinách spadl do vody. Průtok řeky Jizery byl v té době nejméně dvojnásobný, což mu mimo jeho handicap ještě více přitížilo. Jeho tělo bylo nalezeno až po několika týdnech. K tomuto se Kubát doznal, jen měl několik dodatků. Teď přichází na řadu spousta otázek a odpovědí, zároveň se zkracuje proces dokazování. Zjišťujeme, že pan Kubát v průběhu dne konzumoval alkohol společně s dalšími návykovými látkami. Podle něj byl velmi opilý a událost si nepamatuje – maximálně matné záblesky. Ke svědectví je předvolán jeho přítel, který popíjel s ním, a udává, že na něj nepůsobil nijak moc pod vlivem uváděných látek. Z důvodu potřeby znaleckého posudku psychologa a psychiatra je soudní líčení ukončeno a je vybrán termín druhého stání.

O měsíc později
Konečně – 24. ledna netrpělivě čekáme na druhou část projednávání případu. Naši nedočkavost jen prohlubuje to, že jednání začíná až po poledni. Mezitím je náš volný čas vyplněn návštěvou Národního muzea. Vidíme Věstonickou Venuši a mnoho dalšího.

Přesun k soudu je rychlý a samotné jednání ještě rychlejší, jelikož jsme přišli až po výpovědi znalců, která byla původně naplánována na odpoledne. Po zahájení soudního přelíčení si vyslechneme zhodnocení znaleckých výpovědí, následně ještě vyjasnění několika podrobností, závěrečné řeči státního zástupce, obhájce i samotného obžalovaného a soudní proces se chýlí ke konci – k vynesení rozsudku. Viníkovi je uložen za zločin vraždy trest odnětí svobody v délce trvání 11 let a 6 měsíců ve vězení s ostrahou. Soudce zdůvodňuje toto rozhodnutí. Mezi polehčující okolnosti patřily snížené poznávací schopnosti způsobené vlivem alkoholu. Přitěžující okolnost bylo, že Kubát byl v minulosti už několikrát trestaný. Odsouzený si po poradě se svým obhájcem ponechal lhůtu na odvolání. I přes pochmurnost tématu jsme si oba dny skvěle užili.