Dagmar Dvořáková

Studentské volby, projekt Jednoho světa na školách, umožňují středoškolákům starším 15 let vyzkoušet si volby “nanečisto”. Této akce se pravidelně jako škola účastníme. Ty letošní Studentské volby do Evropského parlamentu 2024 se na naší škole konaly 21. května 2024. Již tradičně se volební místnost otevřela ve studovně. Na hladký průběh dohlížela volební komise složená ze studentů 3. B.

Před samotnými volbami se studenti 3. ročníku (prvovoliči) zúčastnili online předvolební debaty s kandidáty do EP, kterou pořádali studenti pro studenty pod názvem Zavolíme!. Ti byli vybíráni na základě preferencí v průzkumech pro volby do Evropského parlamentu.

Své volební právo mohlo v naší škole využít přibližně 250 studentů. Bohužel se jich letos nezúčastnili maturanté, neboť se konaly v době ústních maturitních zkoušek. K volební urně dorazilo 74 voličů, ale bylo odevzdáno 72 platných volebních lístků. I když členové komise upozorňovali na správný způsob vyplnění, dva lístky požadavkům neodpovídaly. Voliči mohli vybírat z celkem 30 stran, hnutí a koalic. PŘÍSAHA a MOTORISTÉ získali 20 hlasů, SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) o dva hlasy méně. Na pomyslné 3. příčce se umístila Česká pirátská strana s 15 získanými hlasy.

Výsledky v řádném termínu odevzdalo 265 škol, z toho 145 gymnázií, 95 středních odborných škol (SOŠ) a 25 učilišť (SOU). Bylo odevzdáno 22 880 platných hlasovacích lístků. Ve Středočeském kraji to bylo 3 097 platných hlasů. V celkových výsledcích jsme se lišili jen na 1. a 2. místě, kde si v celostátním měřítku oba subjekty vyměnily pozice. 

Další Studentské volby, které budeme jistě ve spolupráci se Studentskou radou pořádat, budou volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR na podzim 2025.