Tomáš Červenka

Přesně před měsícem na Mělnicku proběhla výměna mládeže Erasmus+ organizovaná absolventy Gymnázia Jana Palacha, Mělník!

Vymyslet vlastní projekt jsme se s Michalem Ardanem a Annou Semerákovou rozhodli před dvěma roky, ještě na gymnáziu, po procestování části Evropy právě s programem Erasmus+. Na psaní projektu jsme spolupracovali s mělnickou organizací Tmelník. Než byla žádost Evropskou komisí schválena ale chvíli trvalo, a výměna mládeže se mohla uskutečnit až letos v září. Čemu jsme se ten týden ve Lhotce věnovali? A jak se k podobným akcím můžete dostat také?

Výměny mládeže programu Erasmus+ spočívají v tom, že se na jednom místě sejde parta mladých lidí z různých evropských zemí, a týden se poté věnuje společnému tématu. Výměna mládeže s názvem “Communicative Yourope” byla, jak už název napovídá, o komunikaci. Smyslem výměny bylo zlepšit debatní schopnosti mladých lidí, procvičit se ve veřejném projevování a zbavit se tím pádem strachu z vystupování z davu. Během programu si účastníci vyzkoušeli více typů debat, různé prezentační workshopy a také hry na procvičení své argumentace. Výměny se účastnilo dohromady přes čtyřicet mladých lidí z České republiky, Německa, Itálie, Bosny a Herzegoviny, Kypru, Polska a Rumunska. Kromě komunikačních schopností si účastníci také rozšířili své obzory poznáním jiných kultur a získáním nových kamarádů v zahraničí. Večerním programem totiž byly tzv. interkulturní večery, kdy měl každý možnost představit ostatním svou zemi.

Celá akce byla plně hrazena programem Evropské unie Erasmus+.

Měl bys zájem se podobné akce také zúčastnit? Podívej se na https://www.facebook.com/Tmelnik.cz/. Výměn mládeže a podobných akcí je opravdu dost, a dokonce i pro mladší osmnácti let!

Máš také nápad na vlastní vlastní projekt, ale nevíš jak na to? Nebo se chceš k programu Erasmus+ na cokoliv zeptat? Neboj se napsat na t.cervenka4@gmail.com